Dankzij Jan Valk breekt vlaggenmast niet meer af

Jans uitvinding is een hit: nooit meer een afgebroken vlag als je met je sloep onder een lage brug door vaart .

Hoe vaak het gebeurt, weet Jan Valk (55) niet precies. Zeker is wel dat als een vlag op het achterdek van een sloep bij een lage brug afbreekt, de schade aanzienlijk is. Bij watersporters is intussen een run ontstaan op zijn unieke uitvinding van een klikbare masthouder. meer lezen

Jan Valk vertelt bij TV programma Bussiness Class over zijn unieke uitvinding: de klikbare masthouder. Hij werkt voor een groot watersportbedrijf en zag het afgelopen vaarseizoen veel schade aan boten binnenkomen. meer lezen

,,Vorig najaar zei ik na weer een nachtje nadenken over een meeverende vlaggenhouder tegen mijn vrouw: ik weet nu zeker dat ik er een oplossing voor heb”, vertelt Jan Valk uit Rotterdam, betrokken bij AVR Watersport van Arjan van Rijn op het bedrijvenpark Coenecoop in Waddinxveen.

,,Ik stapte toen meteen mijn bed uit en zette direct op papier wat ik had bedacht om het idee niet meer kwijt te raken. Want er moest toch iets aan te doen zijn, als er eens een keer bij het varen wordt vergeten een te hoog uitstekende vlag er even uit te halen.”

De vlag breekt dan onder de brug af en scheurt het achterdek open met een forse schade aan de sloep. Kosten: al gauw tussen de 950 en 3500 euro

Hoofden naar beneden

Het beeld is bekend, denk aan een zonnige dag op het water. Lekker varen in een sloep of tender en de hoofden gaan als het goed is op tijd naar beneden voor een lage brug. Maar er is niemand die er aan denkt gauw de vlag uit de houder te halen. Aanzienlijk schade op het achterdek is daarvan het directe gevolg.

,,Terwijl er aan boord plezier wordt gemaakt en een lekker wijntje wordt gedronken wil ook de schipper met zijn waarschuwing voor lage bruggen, waarvan we er in ons land heel veel hebben, nog wel eens de vlag op het achterdek vergeten. Tegen een ander op het water wordt dan gezegd hier op te letten, zonder aan de eigen vlag te denken. Ik heb dat zelf bij het varen op de Rotte ook meegemaakt”, schetst Jan Valk.

,,De vlag breekt dan onder de brug af en scheurt het achterdek open met een forse schade aan de sloep. Kosten: al gauw tussen de 950 en 3500 euro. Hoe duurder de boot, hoe hoger de schade. Met de reparatie is niemand blij, want de sloep moet daarvoor naar binnen. Je mooie vaardag is dan letterlijk in het water gevallen.”


Nationale vlag

Elke sloep heeft een masthouder, hoewel in ons land het voeren van een nationale vlag niet verplicht is, zoals in België en Duitsland. Volgens de etiquetteregels moet hij recht of achterover hellend wapperen op het achterdeel van het schip, en dan vooral aan stuurboord (rechts) in plaats van bakboord (links).

Jan Valk: ,,Bij het nadenken over het vervangen van de vaste masthouders van goedkope Aziatische makelij dacht ik aan een veer en ook wel andere mogelijke oplossingen. Stap voor stap ben ik toen mijn idee gaan uitwerken en bezocht ik een aantal bedrijven om mij in technische zin te helpen met wat ik in mijn hoofd had zitten.”


De masthouder zelf is van roestvrij staal en heeft een kogelveer­tje voor een stevige klik

Rolls-Royce

Uiteindelijk kwam hij bij Heemskerk Fijnmechanica terecht waar ook onderdelen voor motorfabrikant Rolls-Royce worden gemaakt. Met een 3D-printer werd zichtbaar hoe de terugverende masthouder er uit ging zien. Toen dat voortreffelijk bleek te werken, werd er meteen in Den Haag octrooi op aangevraagd en ook verleend.

,,De masthouder zelf is van roestvrij staal en heeft een kogelveertje voor een stevige klik”, legt Jan Valk uit. ,,De platte bovenkant is van hoogwaardig aluminium dat een speciale behandeling heeft ondergaan zodat het bestand is tegen de invloeden van zoet, brak en zout water en een mooi geheel vormt met de masthouder.”

De vraag naar de Nederlandse uitvinding, die voor 250 euro overal in het land zonder voorrijkosten en arbeidsloon op het achterdek van sloepen en tenders wordt gemonteerd, is inmiddels na een item in het tv-programma ‘Business Class’ van Harry Mens zo groot dat de website van het product ook in het Engels, Duits, Frans en Italiaans is vertaald om de masthouder tevens in Europa uit te rollen. AVR Watersport in Waddinxveen is één van de verkooppunten.